Na Slávnostiach Rusínov-Ukrajincov vystúpi cez víkend 600 účinkujúcich

16.06.2012 Svidník

Svidník 16. júna (TASR) - V meste Svidník pokračuje dnes druhým dňom jedno z najstarších folklórnych podujatí na Slovensku, 58. ročník Slávností kultúry Rusínov - Ukrajincov. V programe, ktorý sa odohrá počas troch festivalových dní na svidníckom amfiteátri a miestnom skanzene, vystúpi približne 600 účinkujúcich z domova a zo zahraničia.
Predseda organizačného výboru podujatia Pavol Bogdan TASR informoval, že Slávnosti Rusínov - Ukrajincov prezentujú verejnosti každý rok ucelený obraz o kultúre spomínaných národnostných menšín. "Nekladieme dôraz iba na folklór, ale snažíme sa tu predstavovať aj literatúru či dramatické a výtvarné umenie."
V tejto súvislosti uviedol, že súčasťou piatkového programu podujatia bola detská súťaž v maľovaní na asfalt, škola ľudového tanca, beseda s ukrajinskými spisovateľmi ako aj otvorenie výstavy výtvarných diel.
"Dnešný deň je už viac venovaný folklóru. O 16.00 h štartuje vo svidníckom skanzene etnograficko-folklórny program s názvom Od Vianoc po Veľkú noc," vysvetlil Bogdan s tým, že večer v areáli mestského amfiteátra bude patriť vystúpeniam detských súborov ako aj ďalších umeleckých zoskupení z domova a zo zahraničia.
"V tomto roku k nám pricestovali zo zahraničia súbory z Ukrajiny, Ruskej federácie, Srbska a Chorvátska. Okrem domácich folklórnych kolektívov z jednotlivých obcí sa vo Svidníku predstaví napríklad Poddukliansky umelecký ľudový súbor z Prešova, michalovský folklórny súbor Zemplín, folklórny súbor Borievka z Košíc a mnohé ďalšie," konkretizoval Bogdan.
Slávnosti Rusínov - Ukrajincov budú pokračovať v nedeľu 17. júna sv. liturgiami vo svidníckych chrámoch. O 10.45 h je na programe kladenie vencov pri pamätníku na Dukle a popoludní pri pamätníku vo Svidníku. Koncert dychovej hudby odštartuje na Centrálnej ulici o 12.00 h., následne na to sa uskutoční krojovaný sprievod mestom. Trojdňové podujatie vyvrcholí v nedeľu popoludní na pôde svidníckeho amfiteátra programom v réžii domácich a zahraničných súborov s názvom Perloviny v srdci zrodené.
 
 
 

Vyberte región